Søndag 22.september

Vann i verden


Tid: Søndag 22. september kl 12.00-16.00
Sted: Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5-7

Vann er livsviktig for å overleve. Samtidig har vannet hatt en enorm betydning for utvikling av samfunnsliv, politikk og kultur verden over. Denne dagen kan du få innblikk i hvordan vannet har påvirket verden vi lever i.



     


  • 12.00-12.15: Ekstremvær

    Hvor er verden våtest, og hvor kommer regnet fra? Vannet som styrter ned fra himmelen i Bergen har vært på en rundreise mellom sjø, skyer, elver og is; en evig verdensturne mellom kontinenter og hav. Hvor lenge har det reist, og hvor langt? Vil ferden fortsette uforstyrret, eller kan klimaendringer påvirke flomregn og tørkeperioder?

    Innleder: Ellen Viste, postdoktor, Bjerknessenteret for klimaforskning

  •  


  • 12.15-12.30: Kva er det med vatn?

    Alt for 500 år sidan slo Leonardo da Vinci fast at vatn er drivverket i heile naturen, og vi kan alle liste opp mange funksjonar som vatn har i vårt daglege liv. Samstundes er vatn eit kjemisk stoff på lik linje med andre kjemikalium, og vi ønskjer å forstå korleis eigenskapane til vatn oppstår. Men medan vatnmolekylet er nærmast trivielt enkelt, utgjer ein vatndråpe eit svært kompleks system kor eigenskapar oppstår i samspelet mellom dei einskilde molekyla. Etter over 100 års forsking er vatn framleis eit brennbart tema.

    IInnleiar: Knut Børve, professor i kjemi, Universitetet i Bergen

  •  


  • 12.30-12.45: Et piss i havet - vannets vei gjennom kroppen

    Du drikker et glass vann og dette ender tilsynelatende i doskålen. Det er likevel ikke slik som med matens gang gjennom fordøyelsessystemet at vannet følger en gjennomgående kanal fra start til slutt. Vannmolekyler tas opp fra tarmen, transporteres i blodet og dette filtreres i våre to nyrer, der filtrerte avfallsstoffer ender som urin. Bli med på vannets reise gjennom menneskekroppen!

    Innleder: Ragnar Nortvedt, professor, MedViz/Haukeland universitetssjukehus

  •  


  • 13.00-13.30: Saltvannsliv: havets betydning for stillehavets befolkninger

    Gjennom tusener av år har befolkningene på øyene i det tropiske Stillehavet levd tett med, og til en stor grad også på, havet. Havgående kanoer og kunnskap om stjerner og havstrømmer muliggjorde bosetting på øyer over en avstand på 4500 km fra utgangspunkter i Sørøst-Asia. Havet har forblitt selve nøkkelen for dagligliv og sosial kontakt for øyboerne. Foredraget fokuserer på hvilke muligheter og utfordringer Stillehavsfolkenes maritime levevis representerer, blant annet i lys av de senere års konsekvenser av globale klimaendringer.

    Innleder: Edvard Hviding, professor i sosialantropologi, Universitetet i Bergen

  •  


  • 13.30-14.00: Vann i bibelen

    I Bibelen er vann en kilde til mange problemer: i ørkentørre Midtøsten er mangelen på vann som naturressurs livstruende, samtidig som det å få hele folkeslag over innsjøer og hav byr på åpenbare utfordringer. Det er imidlertid vannets symbolske karakter i Bibelen som er viktigst: som kilde til liv og fruktbarhet har vannet vært med på å forme kulturen i kristne samfunn verden over. Hvilken historisk betydning har vann, og hvorfor har bibelske områder fortsatt en så viktig betydning i vestlig kultur?

    Innleder: Kåre Berge, professor, NLA Høgskolen

  •  


  • 14.00-16.00: En reise fra Bergen til Nildalen - foredrag og film med Terje Tvedt

    Tørke, flaum og forureining. Mat og drikke, landbruk og fiske. Politiske maktspel og grobotn for sivilisasjon og samfunn. Vatn er kort sagt avgjerande for liv og død. Historikar, geograf og statsvitar Terje Tvedt tek oss med på historia si elv, på ei reise frå Bergen til Nildalen. Vi vil også syne delar av dokumentaren «En reise i vannets historie», skriven og presentert av Terje Tvedt og laga i samarbeid mellom NRK Hordaland og Universitetet i Bergen. Filmen frå 1997 er fortsatt den norske TV-dokumentaren som er seld og vist i flest land.

    Innleiar: Terje Tvedt, professor, Institutt for geografi,Universitetet i Bergen

Gå til webutgaven