Hvor mye vann er det i lufta i dag, og skal noe av dette falle ned? På Værvarslinga på Vestlandet gjør vi det navnet tilsier: Vi varsler været for Vestlandet (og Trøndelag). Vi varsler også været på havet, og så varsler vi selve havet; det vil si bølger og vannstand.
Hos oss forskes det også på bølger og havstrømmer. Slik kan vi hjelpe ved for eksempel oljesøl, for å beregne hvordan forurensningen vil bevege seg. Eller vi kan lete etter deg hvis du ramler i havet og driver avgårde! Alle værvarslere (meteorologer) og havvarslere (oseanografer) har studert geofysikk på universitetet.
De som forsker på geofysikk undersøker alt fra turbulent blanding i hav og luft, til hva slags baner lavtrykkene følger når de bringer med seg alt regnet til Vestlandet. Professorer og studenter driver med bølgemålinger i Afrika, beregner isdrift på Nordpolen, bruker fjernstyrte fly til å måle hvor mye det blåser over vulkaner på Island, og regner ut hvor mye breene smelter i Himalaya. Værvarslinga på Vestlandet og Geofysisk institutt er vant til å jobbe ved siden av hverandre, derfor finner du oss også side om side på Forskningstorget.
Alle som jobber i det staselige hvite huset på Florida har en ting til felles – alle er opptatt av vann, og her jobbes det med hav og vann døgnet rundt. På Forskningstorget kan du komme til oss og lage en bølge eller en sky. Du kan teste kunnskapene dine i quizen vår og vinne flotte premier, og til og med se rekordnedbør i Bergen illustrert med vaskebøtter!