Foredragsprogram
Sted: Aerobicsalen
Fremtidsmatte
Tid: kl. 18.30
Hvordan matematikken kan brukes til å forutse fremtiden? Jan Martin Nordbotten tok doktorgrad som 22-åring og ble i 2008 den yngste på over 60 år som har blitt utnevnt til professor i Norge. Han jobber blant annet med hvordan matematikken kan bidra til å realisere CO2-lagring på havbunnen. Gjennom foredraget «Fremtidsmatte» vil Nordbotten gi oss et uvurderlig innblikk i matematikkens verden.
Jan Martin Nordbotten, professor ved Matematisk institutt, UiB
Valgspesial med Frank Aarebrot
Tid: kl. 19.15
Frank Aarebrot er Norges mest siterte forsker, og fast inventar i valgsendinger og i politiske artikler i norske aviser. Han forsker på nasjonale valg, og vil fortelle deg hvorfor Stortingsvalget gikk som det gikk og avsløre hemmelighetene bak norsk politikk. Var det manipulerende medier, toppolitikernes tabber eller miljø- og klimaspørsmålet som avgjorde utfallet?
Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenlignende politikk, UiB
Mystisk, mørk materie
Tid: kl. 20.00
Universet består av langt mer enn vi kan se. Vanlige atomer, den synlige delen av universet, utgjør faktisk ikke mer enn 4% av den totale energien. Resten er mørk materie og mørk energi, som fysikere fremdeles ikke vet hva er for noe. Men vi vet at den mørke materien er der, og nå arbeider forskere fra hele verden med å finne ut hva den består av, blant annet ved å studere partikkelkollisjoner ved CERN.
Therese Sjursen, stipendiat ved Institutt for fysikk og teknologi, UiB
Kjemishow – på vandring i grunnstoffenes periodiske system
Tid: kl. 21.00
«Bli med på en naturfagstime utenom det vanlige, og en vandring i det periodiske systemet. Jarle Diesen guider oss rundt i kjemiens fascinerende verden og ser nærmere på noen av kjemiens store gjennombrudd, i både teori og praksis. Her blir du bedre kjent med noen av grunnstoffene, deres kjemiske forbindelser og betydning ved hjelp av en rekke fascinerende kjemi- og
fysikkeksperimenter. Gjør deg klar for et forrykende show med knall og smell!»
Jarle Diesen, førsteamanuensis ved Institutt for bio- og kjemiingeniørfag, HiB