Omstridde menneskerettar
Sted: Seminarrom 1
Tid: kl. 18.15
Dei europeiske menneskerettane vert handheva i nesten alle europeiske land, og gjer at om lag 700 millionar menneske her har same individvern. Eller har dei det? Og bør dei ha det? For sjølv om ein er samd om prinsipp, til dømes religionsfridom, er det vanskeleg å verta samd i einskildsaker, som om staten kan påby at det skal vera eit krusifiks i alle offentlege klasserom.
Jørn Øyrehagen Sunde, professor ved Det juridiske fakultet, UiB
Nyreligiøsitet i populærkulturen
Sted: Seminarrom 1
Tid: kl. 19.00
Paven er blitt @pontifex, Se&Hør selger stort på engleskolesladder og åndeutdrivelse sendes som søndagsunderholdning på TV. Vi ser stadig at religiøse elementer flyter inn i mediesfæren. Hva gjør dette med religion? I denne presentasjonen vil vi se nærmere på forholdet mellom nyreligiøsitet og populærkultur. Hvordan bruker nyreligiøse entreprenører som Snåsamannen, Märtha Louise og de klarsynte i ”Åndenes makt” media? Hvordan preger media måten vi forholder oss til religion på?
Professor Ingvild Gilhus og stipendiat Margrethe Løøv, Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, UiB
Smeltende is og økende havnivå
Sted: Seminarrom 2
Tid: kl. 18.15
Grønlandsisen og Antarktis er kjent som jokerne i det globale klimasystemet, ettersom man ikke vet nok om hva som vil skje med disse ismassene i framtiden. Økende havnivå byr på problemer for en rekke lavtliggende områder, særlig i utviklingsland og kan bli ett kritisk problem i fremtiden. I denne workshopen få du være med på et eksperiment som viser effekten av smeltende is til lands og til havs.
Kerim Hestnes Nisancioglu, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap, UiB
Fremtidsoptimisme
Sted: Seminarrom 2
Tid: kl. 19.00
Hvorfor er vi mennesker så notorisk fremtidsoptimistiske? Hvorfor tror vi at produkter og tjenester som kommer på markedet i morgen er bedre enn dem som finnes i dag? Foredraget gir et innblikk i hvilke psykologiske prosesser som ligger bak forbrukernes fremtidsoptimisme og hvorfor drømmen om den neste iPhonen er så sterk for mange.
Helge Thorbjørnsen, professor, NHH
Fra kaos til orden i vær og vind
Sted: Seminarrom 3
Tid: kl. 19.00 og 20.00
Det kan virke som om atmosfærens vinder og havets strømmer går både hit og dit og uten særlig mål og mening. Men slik er det ikke, i hovedsak av to grunner: For det første mottar tropene hele tiden varme fra solen. For å unngå at tropene begynner å koke over av varme, at varme transporteres fra ekvator mot hver pol. Havstrømmene og vindene tar seg av denne transporten. For det andre roterer jorden fra vest mot øst sett fra verdensrommet. Dette tvinger ethvert lavtrykk på den nordlige halvkule til å rotere mot klokken, det fører til at Golfstrømmen strømmer fra USAs østkyst mot våre områder og det gjør at Bergen – i en normalvinter – blir bombardert av vestlige stormer. Selv om bevegelsen i atmosfæren og i havet er kompleks, kan mange fenomener illustreres med en beholder med vann på et roterende bord. Et knippe eksempler vil bli presentert med vann, is, salt og farge i skjønn forening, forhåpentligvis til forklaring og inspirasjon – og som eksempler på naturens mangslungne verden – til nysgjerrige i alle aldre.
Helge Drange, Geofysisk institutt og Bjerknessenetert for klimaforskning