Forskningsdagene UNG

Forskningsstasjoner


Dataspill
Er du nysgjerrig på hvordan man utvikler dataspill? I år har en gruppe bachelorstudenter på dataingeniørutdanningen ved Høgskolen i Bergen laget et spill ved hjelp av spillmotoren Unity3D. Spillet dreier seg om å bruke et tverrfaglig team av ingeniører for å løse oppgaver i en kontekst som gir innblikk i ingeniørfag.

Institutt for data og realfag, Høgskolen i Bergen

 


Møt en professor
Har du snakket med en “”ekte professor”"? Det stereotype bildet av en professor er en vimsete fyr med brillene på snei, som ikke kan knytte skoene sine selv. Ikke alle professorer er slik, de er ulike personligheter og forsker på forskjellige fenomener. Men en ting har de til felles; de er spesialister og har masse interessant å fortelle! På studentsenteret finner du "Professorstolen" - der vil det sitte en professor hele kvelden og du vil kunne høre om aktuell forskning eller stille spørsmål. Her kan du få en ekspertuttalelse!

Universitetet i Bergen, ved Kjellmar Oksavik (Birkelandsenteret), Jens Kjeldsen (Medievitenskap), Bente Alver (Kulturvitenskap), Torill Christine Lindstrøm (Psykologi)

 


Slik fungerer hjernen din
Vår stand viser litt av det fMRI-gruppen i Bergen driver med av hjerneforskning. Her kan du blant annet selv prøve ut din arbeidshukommelse, dine musikalske evner og ta en test på iPhone som forteller deg hvor språk bearbeides i din hjerne. Vi vil også gi deg et innblikk i en del av utstyret vi benytter for å kartlegge hvordan hjernen fungerer.

Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, UiB

 


Eksperimentell morofysikk
Kan støv eksplodere? Kan lyd sette vann i bevegelse? Er det mulig å stoppe en buss med magnetfelt? Er du flink til å stable murstein? Fysikkens verden byr stadig på nye overraskelser, prøv å utfordre naturlovene!

Institutt for fysikk og teknologi, UiB

 


Mysterier i dyphavet
Geologi kan fortelle oss om de første steinene, og til og med det første livet på jorden! Hvordan er det å dra på tokt med et forskningsskip? Hør om hvordan geologi og biologi påvirker hverandre, slik at man er nødt å etablere et nytt fag – geobiologi. På stasjonen kan du kjenne på noen av de eldste steinene på jorden, se fabelaktige undervannsvideoer og diskuter med forskere.

Senter for geobiologi, UiB

 


Eksperimenter og konkurranser med VilVite
På VilVite-stasjonen får du gjøre spennende eksperimenter og delta i konkurranser. Hvem lager de største såpeboblene? Og hvem lager raketten som går lengst?

VilVite

 


Kom og bli forhåndsdømt
For å forholde oss til verden plasserer vi raskt personer og hendelser i kategorier og stereotypier. Dette må vi for å håndtere de store mengdene informasjon vi møter hver dag? Men hva skjer med deg når du selv blir kategorisert av andre? Stemmer andres tanker om deg med den du virkelig er? På NLA Høgskolens forskningsstasjon får du beskrevet hvem du er ut fra en kort personlighetstest? Stemmer den? Bor du på toppen eller i bunnen av verden? Aner du hvor mange farger regnbuen har i India? Verdensbildet og virkelighetsoppfattelsen kan være svært ulik i ulike kulturer. Etter at din egen personlighet er kartlagt, kan du innta rollen som inder, japaner eller amerikaner og se om du kjenner perspektiver fra deres virkelighetsforståelse. Du kan også delta i en quiz og vinne en Ipod.

NLA Høgskolen

 


Hav og vann – en evig ressurs?
I Norge er vi vant til å bruke ubegrenset med vann. Slik er det ikke overalt i verden. Både ferskvann og fisk i havet er goder vi har begrenset av. Men hvor mye vann kan vi bruke, og hvor mye fisk kan vi fiske, før det tar slutt? På NHH forsker vi på hvordan mennesker tar valg, og på vår forskningsstasjon kan du lære om hvor forskjellig verdens vannforbruk er. Du kan også delta i et økonomisk eksperiment og finne ut hvor mye du egentlig er villig til å ofre for at andre skal få sin del av godene. Vi garanterer at du vil få deg en overraskelse!

NHH

 


Museets skattekammer
Hvorfor i alle dager samler vi på dyr på sprit, rustne sverd, inntørkede øgler, medaljer, gråstein og visne blomster? Universitetsmuseet er Universitetet i Bergens eget museum og har noen av Norges største samlinger av kultur- og naturhistoriske gjenstander.

Universitetsmuseet i Bergen

 


På sporet av den tapte tid
Når starter egentlig menneskets historie? Når og hvor begynte vi mennesker å tenke og oppføre oss slik vi gjør i dag? Hva skiller oss - Homo sapiens - fra andre primater og utdødde menneskearter? Hvor, når og hvorfor utviklet vi språk, kunst og symboler? Hvilken rolle har fortidens klimaendringer spilt i utviklingen av det moderne mennesket? Lyst å vite mer om hvem du er og hvor du kommer fra?

Institutt for arkelologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, UiB

 


Nyhetsspill - seriøs morro?
Da nettavisene kom kunne journalister begynne å lage nye formater på nett. Noen ganger kan du nå selv få ”etterforske” mektige personer eller organisasjoner, eller du kan selv forsøke å kutte i statsbudsjettet slik du vil ha det - og noen ganger fortelles nyhetene gjennom dataspill. Er det en god idé å spille nyheter? Prøv selv.

Institutt for informasjons- og medievitenskap, UiB

 


Babels tårn: Test dine språkkunnskaper!
Du snakker og skriver hver dag. Men vet du egentlig hva språk er, og hva som kjennetegner språk? Hos oss får du mulighet til å teste dine kunnskaper om språk i vår spennende konkurranse. Her gjelder det å finne frem til et løsningsord ved å løse små oppgaver. Vi gir deg også mulighet til å prøve deg som språkforsker selv. Har du noen gang lurt på hvor alle ordene kommer fra? På vår forskningsstasjon vil du blant annet få mulighet til å skape fremtidens norske ord.

Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier og Institutt for fremmedspråk, UiB

 


Under overflaten
Er du aktiv, nøyaktig og har gode samarbeidsevner? Liker du praktiske utfordringer og variert arbeid? Da kan dykkerutdanningen være noe for deg. Høgskolen i Bergen har en ettårig fagskoleutdanning for yrkesdykkere, i tillegg til å tilby diverse dykkerkurs. Yrkesdykkere har en spennende, men tøff hverdag og trengs til anleggs- og inspeksjonsarbeid av broer, kaier, rørledninger og olje- og gassinstallasjoner, men også berging av skipsforlis og registrering av marinarkeologiske funn.

Dykkerutdanningen, Høgskolen i Bergen

 


Vann - verdens viktigste kjemikalium
Vann er klodens viktigste stoff og er grunnlaget for alt liv på vår planet. Vann er både enkelt og komplisert, og hos oss kan du lære mer om egenskapene som gjør at vann er så viktig for livet, havet og miljøet.

Kjemisk institutt, UiB

 


Hvordan er jorden koplet til solen?
Her kan du studere forskjellige lyskilder,for eksempel hva består hvitt lys av? Du kan prøve deg på detektivarbeid og vinne en premie. Hvis været tillater det kan du se på månen i et teleskop.

Birkelandsenteret for romforskning, UiB

 


Sjuk fisk
Fisk kan leve eit nokså vanskeleg liv. Han kan verta utsatt for menneskeskapte miljøgifter, verta infisert av parasittar eller få ulike sjukdommar. Kunnskapar om desse påverknadane er viktig både for å sikre fiskebestandane og for å sikre trygg sjømat. Nokre miljøgifter kan påverke kva tid fisken vert kjønnsmogen og føre til eggproduksjon i hannfisk. Her får de utføre ein test for å sjå om fisken er vorte utsatt for slike miljøgifter. De kan også sjå, lukte og ta på fisk som har ulike parasittar og sjukdommar.

Institutt for biologi, UiB

 


Hvordan kan vi skape miljøvennlige bygninger for framtiden?
Lurer du på hvordan hus kan spare energi på best mulig måte? Høgskolen i Bergen har utstyr som viser hvordan fremtidens bygninger kan se ut med isolerte yttervegger, tverrsnitt av trelagsvinduer og ventilasjonsfiltre før og etter bruk. Kanskje har du også lyst å lære mer om ventilasjonsprinsippet? Høgskolen stiller også ut et høyteknologisk termograferingskamera som tar bilder av overflatetemperaturen til gjenstander i huset slik at man lettere kan finne utsatte steder som lekker varme.

Institutt for byggfag, HiB

 


Jakten på kreften
Vi har alle et forhold til kreft. En av tre nordmenn får kreft i løpet av livet, en sykdom som tar mange liv hver dag. CCBIO arbeider med å kartlegge såkalte biomarkører. Dette er proteiner, som kan fortelle oss nøyaktig hvilken krefttype pasienten har, hvordan kreften påvirkes av det omkringliggende kroppsvevet og hvordan den reagerer på behandling. Ved hjelp av denne informasjonen er målet at kreftbehandlingen blir skreddersydd, tilpasset den enkelte pasient. Sjansen for å overleve blir større. Ved CCBIOs stand kan man se på ulike typer kreftceller og vev i mikroskop, se film om jakten på kreften og snakke med dyktige kreftforskere.

Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO)

 


Marin miljøundersøkelse
Menneskelig aktivitet påvirker miljøtilstanden i havet og sjøen. Ved hjelp av prøvetaking kan vi se hvordan dette gir avvik fra naturtilstanden. Hos oss kan du se hvordan en marinbiologisk prøvetaking foregår i praksis, prøve utstyret som brukes til slik prøvetaking og selv studere bunnprøver fra fjorden. Her får du også mer informasjon om hvordan tilstanden er i fjordene rundt Bergen, og hvorfor du i dag kan bade i Nordåsvannet – mens det ville ha vært en ubehagelig opplevelse da miljøundersøkelsene startet.

Bergen kommune og Uni Miljø

 


Himmel og hav
Stasjonen viser bruk av jordobservasjonsdata fra satellitter til kartlegging av utbredelsen av sjøis i Arktis, endringer av isbreer, alger og plankton i havet. Du vil blant annet kunne få svar på hva som skjer med høyden på havet når sjøisen i Arktis eller på isen på Grønland smelter og hvorfor kan satellitter 800 kilometer over jorda overvåke de små algene i havet? Numeriske havmodeller benyttes til å gi «værvarsel» for Atlanterhavet og Arktis de neste to ukene. Hvor varmt vil vannet være, hvordan endrer havstrømmene seg og hvor vil iskanten flytte seg? Andre havmodeller kan gi svar på hvordan radioaktivitet fra Fukushimaulykken i Japan kan spre seg i Stillehavet de neste 10 årene. Luftforurensingen i Bergen kan være spesielt plagsom om vinteren. Hvorfor er den det og hva er det vi ser når «giftlokket» ligger over byen vår? Nansensenteret er en forskningsstiftelse som benytter seg av målinger, observasjoner, satellittfjernmåling og numeriske hav og atmosfæremodeller til studier av miljø og klima på jorda.

Nansensenteret for miljø og fjernmåling

Gå til webutgaven