Forskningsstasjoner

Helse

Mohn Medical Imaging and Visualization Centre, Radiologisk avdeling, Helse Bergen

Medisinsk KI ved Mohn Medical Imaging and Visualization Centre

Ved Mohn Medical Imaging and Visualization Centre forsker vi på bruk av medisinsk kunstig intelligens (KI) for å analysere medisinske bilder og for å forbedre pasientbehandlingen. For eksempel kan vi bruke MR bilder av hjernen sammen med KI-teknikker til å si hvor gammel hjernen ser ut sammenlignet med en persons faktiske alder. KI kan også brukes til å finne eller sette mål på kreftsvulster. Kom til vår stand for å se demonstrasjoner av hvordan mennesker og KI kan jobbe sammen for bedre diagnostikk og medisinsk bildeanalyse.

Les mer på hjemmesiden vår!

Bilde av en student som får tatt en blodprøve med mange medelever står rundt

VID Vitenskapelige høyskole

Helsesjekk med VID!

Lurer du på hva du skal jobbe med når du blir stor? Ønsker du deg en lørdag på et sted med liv og røre, sammen med familien eller kompiser? Eller er du mest giret på å bli med i trekningen av kinobilletter for to? Da er vår stasjon på Forskningstorget stedet for deg!

På VID vitenskapelige høgskole utdanner vi bl.a. fremtidens sykepleiere og vernepleiere, og på årets forskningstorg kan du få prøve deg på noe av det vi driver med. Du kan øve på hjerte- og lungeredning med øvingsdukker, du kan måle din egen styrke ved hjelp av gripestyrkemanometer, og de aller mest vågale har kanskje lyst til å bli stukket i fingeren for å måle blodsukkeret.

Besøk vår stasjon på Forskningstorget, og bli bedre kjent med VID.

Les mer på hjemmesiden vår!

Institutt for Klinisk Odontologi, Universitetet i Bergen

Hva skjer i munnen?

Vi ser på livsløpet i munnhulen fra tennenes fødsel til slutt og annet som er viktig for at tennene skal overleve. Her får du se plastmodeller og røntgen som viser hvordan tennene ser ut. Vi ser på hvordan det blir hull i tennene og hvordan disse kan repareres. Til dette kreves gode fingerferdigheter. Tennene kan også falle ut av munnen, og vi demonstrerer hvordan vi kan bygge bein for å sette inn nye tenner. Spyttet er viktig for at munnen har det bra, vi viser spyttkjertler og eksempler på sykdommer som kan gi mindre spytt.

Aktiviteter:

  • Gjett alder med tannrøntgen
  • Ta digitale bilder av tennene
  • Hvor blir det hull i tennene og kan det repareres?
  • Fingerferdighetsøvelser
  • Cellegransking
  • Ta bilder av spyttkjertlene
  • Verksted hvor vi utforsker hvordan vi kan bygge bein

Billedtekst: ‘Tann med hull som er klar til og fylles’

Les mer på hjemmesiden vår!

Bilde av en tann med hull i

CCBIO Senter for kreftbiomarkører

Stine Stamcelle finner seg selv – i din helse

Hvordan får vi identitet? Hvordan finner én enkelt celle i kroppen ut hva den skal bli? Er vi fullstendig underlagt genene våre, eller spiller andre faktorer inn? Hva med kosthold og fysisk aktivitet, din helse. Hva en stamcelle blir til avhenger av hvilke erfaringer og opplevelser den har i kroppen din. Et gitt sett gener kan resultere i en rekke ulike personligheter. Ta Stine stamcelle: hun finner seg selv, ikke bare én gang, men igjen og igjen. Har kroppen dårlig helse – f.eks. en kronisk betennelse – kan det en sjelden gang gå riktig gale, og Stine blir en drittsekkcelle. På denne standen kan du være med og bestemme identiteten til Stine Stamcelle i rollen som hennes naboceller, eller prøve deg som karsinogen og introdusere mutasjoner i arvestoffet. En skarve mutasjon gir ingen kreft. Kroppens helse er både årsak til, og et resultat av kreft. God helse tar fullstendig motet fra muterte celler, dårlig helse heier dem frem.

Les mer på hjemmesiden vår!

Neuro-SysMed, Universitetet i Bergen

Hjernens Mysterier og Kroppens Reflekser med Interaktiv Testlab

Utforsk vår stand med fascinerende aktiviteter som avdekker både hjernens kompleksitet og kroppens raske reflekser. Bli med og utforsk mikroskopbilder av hjernen for å se hvordan hjernevev ser ut på nært hold. Test dine egne knereflekser og forstå mer om kroppens raske reaksjoner. Konkurrer mot en venn i 9-Hole Peg Test (9-HPT) og finn ut hvem som har best finmotorikk under press. Eller ta utfordringen med vår digitale Stroop test på laptop og se hvor raskt du kan skille farger fra ord. Våre ansatte står klare til å guide deg gjennom disse interaktive oppgavene, og sammen utforsker vi mysteriene bak menneskekroppens fascinerende struktur og funksjon.

Illustrasjon: Colourbox

Les mer på hjemmesiden vår!

Jente som sitter i en vinduskarm og ser ut

Helse Bergen, Regional avdeling spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er en alvorlig psykisk lidelse som i stor grad rammer barn og unge-voksne. Internasjonal forskning viser at anoreksi i stor grad rammer barn og unge-voksne, og er den psykiske lidelsen med høyest risiko for tidlig død.

Les mer på hjemmesiden vår!

Helse Bergen, Psykiatrisk klinikk, TOPS

TOPS – Tidlig Oppdagelse av Psykose

Institutt for sikkerhet, kjemi- og bioingeniørfag, Høgskulen på Vestlandet

Tar du godt vare på bakteriene dine?

Bakterier spiller en avgjørende rolle for vår helse, både i tarmen, på huden og på slimhinnene. Kroppen vår er hjem for et sted mellom 30-50 trilliarder bakterier, som sammen utgjør mikrobiomet. I tarmen hjelper bakteriene med å fordøye mat, produsere viktige vitaminer, og beskytte mot sykdomsfremkallende mikroorganismer. De støtter også immunsystemet ved å regulere kroppens immunrespons og forebygge autoimmune sykdommer.

På huden og slimhinnene fungerer bakterier som kroppens første forsvarslinje mot infeksjoner. De gode bakteriene konkurrerer med skadelige mikroorganismer, beskytter mot infeksjoner, og bidrar til å opprettholde hudens barrierefunksjon. På slimhinnene, som i munnen og luftveiene, hjelper bakteriene til med å forhindre infeksjoner ved å opprettholde et surt miljø som er ugunstig for patogener.

For å støtte et sunt mikrobiom er det viktig å ha gode hygienevaner uten å overdrive, bruke milde hudpleieprodukter, og ha et balansert kosthold. Bakterier er ikke bare nødvendige for fordøyelsen, men også for å opprettholde en sunn hud, sterke slimhinner, og et velfungerende immunsystem. Ved å ta vare på disse usynlige allierte, kan vi forbedre vår generelle helse og velvære.

Kom og stem på din favorittbakterie!

Les mer på hjemmesiden vår!

Forskning og innovasjon, Haukeland universitetssjukehus

Vår forskning – Din helse! Fra utprøvning til ny behandling

Her kan du lære mer om den spennende forskningen som skjer ved Haukeland Universitetssykehus. Vi deler informasjon som på en enkel måte forklarer hva klinisk forskning er og hvorfor det er så viktig å prøve ut ny medisinsk behandling i studier. Du kan også være med på en demonstrasjon av hvordan vi kan teste metoder for å finne ut hva som fungerer best. For å gi deg et lite innblikk i hvordan vi arbeider har vi med oss en test du kan delta i, hvor du vil få se resultatet med en gang. Og hvem vet, kanskje du får en smakfull opplevelse? Vi gleder oss til å dele vår forskning med deg!

Illustrasjon: Colourbox

Les mer på hjemmesiden vår!

To hender som holder en hvit ball med ordet Research på

Institutt for Biomedisin, Universitetet i Bergen

Hvordan kan KI forbedre diagnostikk og kreftbehandling?

Kunstig intelligens (KI) er ikke bare for å gjøre lekser eller lage kule bilder og videoer. På vår stand kan du oppdage hvordan KI kan muliggjøre treffsikker diagnostikk og flere behandlingsmuligheter – noe som kan redde liv!

Har du noen gang ønsket å se inn i fremtiden? Hos oss kan du lære hvordan KI kan hjelpe leger å oppdage kreft mye tidligere, hvordan den vokser og finne ut hvilke behandlinger som fungerer best. Du kan til og med se dine egne celler gjennom et mikroskop og finne ut hvordan KI kan finne nye måter å lage medisiner på. Klar for en utfordring? Prøv å løse oppgaver og se om du klarer å tenke som en KI!

Besøk vår stand for å lære om hvordan kreftforskere bruker KI i dag, og hvordan det kan endre medisinsk diagnostikk og behandling for alltid.

Les mer på vår hjemmeside!