FORSKER GRAND PRIX
Ni forskere. Fire minutter. Én vinner.
I år duket vi klart for Forsker Grand Prix 2023 den 27. september i Mimes Brønn på Høgskulen på Vestlandet (HVL). Programmet var ledet av Roe Lauvås Jr, og i dommerpanelet var Tonje Fyhn fra NORCE, Kjetil H. Dale fra TV2, og Lykke Kristine Moen fra Den Nationale Scene.
Under fremføringene fokuserte dommerne primært sett på formidlingsevne av forskningen, talebruk og kroppsspråk. I salen satt det rundt 320 spente publikummere, og vi er glade for å melde om godt engasjement fra både publikum og scenen. Hele showet ble også direktesendt på vår nettside. Dette tillot folk i salen å stemme via mobilen, men også folk rundt om i verden som streamet live å stemme.
Sammen med dommerpanelet stemte publikum frem sine to favoritter. Dommerne valgte seg så et wild-card og tre gikk derfor videre til finalerunden hvor de hadde fire nye minutter på seg til å formidle sin forskning. Til slutt var vinneren Emilie Hernes Vereide fra Havforskningsinstituttet. Hun forsker på om dyreplankton blir påvirket av seismikk. Seismikk er et fagfelt som bruker lydbølger for å ta bilder av jordskorpen, og brukes for å lete etter olje og gass. Denne menneskeskapte lyden kan høres hundrevis av kilometer i havet, og Emilie satte søkelys på hvilken påvirkning seismikk har på dyreplankton – derav om dødeligheten øker, om de blir skadet eller får endret livsførsel.
Andre plassen gikk til Kristine Fjellanger ved avdeling for kreftbehandling og medisinsk fysikk, Haukeland universitetssjukehus. Hun forsket på om pasienter som får strålebehandling for lungekreft får mindre risiko for alvorlige bivirkninger hvis de holder pusten under behandlingen. Stråling ødelegger kreftceller, men at den også skader friskt vev som ligger i nærheten – som noen ganger kan resultere i livstruende bivirkninger på grunn av stråling til friskt lungevev, hjerte og spiserør. Hun satte fokus på om å puste dypt inn og holde pusten under behandlingen kan få friskt lunge- og hjertevev til å flyttes lenger unna svulsten som får stråling – dette bidrar også til å holde svulsten i ro, som resulterer i at et mindre område må utsettes for stråling. Fjellanger undersøkte da om det å holde pusten under strålebehandling er nyttig og trygt.
Tredje plassen til Andreas Heian Slettevold fra Det juridiske fakultet, UiB. Han forsket på om klimaendringer er en god unnskyldning for å ikke holde en avtale. Fokuset lå på at global oppvarming skader naturen og de konsekvensene dette kan føre til i en juridisk forstand. Hva gjør man dersom en har avtalt å levere en billast med juledekorasjoner til et kjøpesenter rett før jul, men et stort fjellskred stenger veien dit juledekorasjonene skal? Hvem skal kompensere for tapet? – Slettevold satt søkelyset på hvordan regler vil virke når konsekvenser av klimaendringer kommer i veien, og om reglene våre egentlig er gode nok til å håndtere framtiden.
Gikk du glipp av showet? Sendingen ligger nedenfor.
Foto: Thor Brødreskift