Forskningsstasjoner

Klima/Hav/Miljø

Universitetsmuseet i Bergen

På land og i vann, og i lufta med

På Universitetsmuseet løser våre forskere mysterier hver dag. Gjennom undersøkelser og undring kan vi lære mer om det som omgir oss, og vi blir stadig klokere på den verden vi er en del av. Møt våre forskere og formidlere fra Universitetsmuseet og prøv deg som en ekte forsker! Kanskje klarer du å løse noen mysterier, du også?

Les mer på hjemmesiden vår!

Gutt som ser i mikroskop

Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen

Austefjord

Finnes det en magisk triks som ville hjelpe villaks bli kvitt lakselus, forurensing og overfisking? Kanskje ikke helt. Men det nærmeste vi kanskje kommer er juridisk regulering. Hvordan da? Kom å teste våres VR opplevelse og finn ut!

Bergen Vann

Bergen Vann

Rent vann er den viktigste forutsetningen vi har for god helse. Bergen Vann samler, renser og fordeler trygt og rent vann til hele Bergen, og vi sørger for at avløpsvannet renses på en god måte før vi leverer det tilbake til naturen.

Foto: Trude Haugen / Bergen Vann

Les mer på hjemmesiden vår!

Fisk på dekket av en båt

Havforskningsinstituttet

Hvorfor er fisk sunt egentlig?

Alle vet at fisk og sjømat er sunt, men HVORFOR er det sunt? Jo, fordi sjømat inneholder noen helt spesielle stoffer. Disse næringsstoffene er veldig viktige for kroppen din. Og det er ikke like lett å få dem i seg fra andre matvarer, for de finnes nesten bare i fisk og sjømat.

På Havforskningsinstituttets stand på Forskningstorget kan du treffe engasjerte havforskere og lære mer om hvilke næringsstoffer som gjør sjømat så sunt, og hvordan disse stoffene påvirker kroppen din.

Foto: Paolo Cipriani / Havforskningsinstituttet

Les mer på hjemmesiden vår!

Michael Sars Centre

Helsen til havene våre

Mer info kommer!

Les mer på nettsiden vår!

Senter for klima og energiomstilling (CET), Universitetet i Bergen

Bli en klimamyteknuser!

Klimaendringer er ikke menneskeskapte! Det er ingen vits med solcellepanelet i Bergen, det er jo nesten ikke sol her! Det er bedre for klimaet å spise kortreist ku enn langreist avokado! Høres dette kjent ut? Vet du hva du kan svare når du hører noe sånt fra et familiemedlem eller venn? Besøk stasjonen vår og få svar fra forskere fra Senter for klima og energiomstilling (CET) og Bergen senter for etikk og prioritering (BCEPS). Vi knuser noen av de mest vanlige klimamytene sammen med deg!

Les mer på hjemmesiden vår!

Nansensenteret

Vil du vite mer om vær og klima?

Kom og bli med på en spennende reise gjennom værfenomener og klimaendringer! Du kan få bruke vår interaktive globus, og se hvordan

klimaet  i Arktis har endret seg de siste tiårene, og særlig hvordan isdekket i polområdet har krympet.

Vi vil også demonstrere hvordan værsystemene på jordkloden fungerer, og hvordan jordens rotasjon påvirker atmosfæren og influerer på værmønstre over hele verden.

Les mer på hjemmesiden vår!

Bølger utenfor en molo

Institutt for maskin- og maritime studium og Institutt for datateknologi, elektroteknologi og realfag, Høgskulen på Vestlandet

Bærekraftig hydrogenøkosystem

FNs Bærekraftsmål understreker hvor presserende det er å ta tak i klimaendringer og utarming av naturressurser. Verden må gjennomgå en omstilling til et bærekraftig samfunn som reduserer miljøpåvirkningen. Derved kan vi beskytte akvatiske og terrestriske økosystemer, bevare biologisk mangfold og naturlige habitater for fremtidige generasjoner. Mennesker er en uatskillelig del av det globale økosystemet, og menneskeskapte miljøpåvirkninger har direkte konsekvenser for vår egen trivsel og helse. Denne stasjonen fokuserer derfor på rent hydrogen, en viktig brikke i den bærekraftige omstillingen. Opplev hele hydrogenverdikjeden på en lærerik og underholdende måte: fra solcellepaneler som produserer grønn strøm til demonstrasjonen av hydrogenproduksjon ved elektrolyse i levende farger. Lær om hydrogensikkerhet mens du eksploderer hydrogenfylte såpebobler, og prøv å kjøre en hydrogendrevet modellbil. Ta med deg hjem instruksjoner til noen morsomme og enkle DIY-eksperimenter som er perfekte for familieaktiviteter! Stasjonen er organisert av partnerne i det europeiske prosjektet H2CoVE dedikert til utvikling av hydrogenkompetansen (Høgskolen på Vestlandet og Fagskolen Vestland).

Les mer på hjemmesiden vår!