Program 19. september i Egget på Studentsenteret

Bolk 1 – Demokrati og medborgerskap Kl. 09.00 til kl. 11.00

Hilmar Mjelde, professor ved Høgskulen på Vestlandet

Blir det comeback for Donald Trump?

Den 5. november er det presidentvalg USA. Kampen står mellom tidligere president Donald Trump og nåværende president Joe Biden. Til tross for rettsaker, sex-skandaler og stormingen av kongressen i 2021, er Donald Trump igjen aktuell som presidentkandidat.

Hvorfor er Donald Trump så populær? Hvilke konsekvenser kan det få for USA og resten av verden om han vinner valget? Og hvem går av med seieren?

Foto: Shutterstock

Amerikansk flagg og to buttons. På den ene står det Trump og den andre Biden.
jente som står og roper høyt. I bakgrunnen ser vi plakater fra en demonstrasjon.

Mari Skåra Helliesen, Forsker II ved NORCE

Hvordan skiller unge seg ut i klimasaken?

Noen mener demokrati som styringsform ikke er egnet for å løse klimakrisen fort nok. I tillegg opplever flere grupper at de ikke blir hørt av de som sitter med makten, og at de ikke har noen reell påvirkning. Slike frustrasjoner kan både føre til sivil ulydighet og politisk apati.

Unge mennesker viser større engasjement og støtte til klimapolitikk sammenlignet med eldre generasjoner. De tror også i større grad at klimaendringene er menneskeskapt. Samtidig deltar de mindre i formell politikk enn eldre aldersgrupper, men er mer aktive i nyere former for deltakelse, slik som internettaktivisme og protester.

NORCE-forsker Mari Skåra Helliesen forteller mer om hva de unge tror om demokratiets evne til å håndtere klimaendringene.

Deltagere i Holbergprisen i skolen 2024
Madeleine Blikken og Sara Schau, tidligere elever ved Drammen videregående skole

Lærerens dilemma: Undervise om Israel-Palestina-konflikten eller ikke?

Madeleine Blikken og Sara Schau deltok i Holbergprisen i skolen 2024 med prosjektet «Lærerens dilemma: Undervise om Israel-Palestina-konflikten eller ikke?»

Dagens norske læreplanverk og kompetansemål krever ikke at lærerne tar opp spesifikke, navngitte konflikter i undervisningen. Samtidig får konflikten og krigen mellom Israel og Palestina mye oppmerksomhet i offentligheten. Dette fikk Madeleine Blikken og Sara Schau ved Drammen videredegående skole til å ville undersøke hva som påvirker samfunnsfaglærere ved sin skole til å inkludere eller utelate denne konflikten i sin undervisning.

Bilde av Madeleine Blikken og Sara Schau
Midlertidig klasserom på en metrostasjon i Kharkiv

Ingunn Lunde, professor ved Universitetet i Bergen

To verdener: Ung i Ukraina – ung i Russland

Den 24. februar 2022 innledet Russland en fullskala-invasjon av Ukraina. Vi er nå i krigens tredje år. Ukrainske byer og landsbyer over hele landet utsettes jevnlig for luftangrep og store deler av Ukrainas energi-infrastruktur er ødelagt. Underjordiske skoler og nettundervisning er blitt en del av hverdagen. – Hvordan påvirker krigen livet til barn og unge i Ukraina?

I Russland preger militarisering og patriotisk oppfostring universiteter, skoler, barnehager og barne- og ungdomsorganisasjoner. Angiveri er utbredt, selv mellom lærere og elever, studenter og professorer. – Hvordan er det å være ung i Russland i dag?

I foredraget skal jeg fortelle om vilkårene for barn og unge i Ukraina og i Russland. Jeg skal også vise hvordan disse to helt ulike verdener møtes i en av krigens aller mørkeste sider: kidnappingen av ukrainske barn til Russland og livet under russisk okkupasjon på Krym og i de okkuperte delene av Ukraina.

Bolk 2 – Folkehelse og livsmestring Kl. 12.00 til kl. 14.00

Helge Thorbjørnsen, professor ved Norges Handelshøyskole

Hva gjør tallene med oss?

Vi teller steg, kalorier og venner. Vi rangerer opplevelser, måler og sammenlikner og våkner opp til nye tall hver morgen. Daglig produserer vi nå flere tall enn menneskeheten gjorde fra tidenes morgen og frem til 2010. Hva gjør alle disse tallene med oss? I dette foredraget lærer du litt om hvordan tallene påvirker oss – og hva du kan gjøre med det.

Foto: Unsplash/Markus Krisetya

Mange tall skrevet med kritt på gaten i et rutemønster. En mann går over mønsteret.

Marianne Morland, geriatrisk sykepleier og Linda Rykkje, professor, VID Vitenskapelige høgskole

Hvordan er det å bo på sykehjem?

Vet du hvordan eldre har det på sykehjem? Vi har forsket på dette og funnet ut at det å kjenne til livshistorien til de eldre kan gjøre en stor forskjell for deres verdighet og velvære. På VID vitenskapelige høgskole i Bergen forsker vi på hvordan vi kan gi omsorg til hele mennesket inkludert åndelig og eksistensielle behov. Vi ønsker å gjøre hverdagen bedre for dem som bor på sykehjem. I dette foredraget vil vi gi deg tips om hvordan du kan bidra til at eldre trives og føler seg godt ivaretatt. Dette håper vi skal inspirerer flere til å jobbe på sykehjem, fordi det er en meningsfull og givende jobb.

Foto: Colourbox

Ann-Katrin Grotle, førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet

Fysisk aktivitet som medisin for god helse gjennom livet

Visste du at regelmessig fysisk aktivitet kan forebygge og behandle over 30 lidelser og sykdommer i tillegg til å bremse aldringsrelaterte endringer? Fysisk aktivitet er faktisk den beste medisinen vi har! Dessverre er det et utbredt problem både i Norge og globalt at altfor mange er altfor lite fysisk aktive. I dette foredraget vil du få innsikt i hvordan fysisk aktivitet bidrar til god helse gjennom hele livet. Vi vil også diskutere Folkehelsedirektoratets anbefalinger for fysisk aktivitet og enkle måter vi kan oppnå disse anbefalingene.

Ann-Katrin har doktorgrad i treningsfysiologi og forsker på hjerte-karhelse og konsekvenser av livsstilsykdommer, aldring og stillesitting/fysisk inaktivitet. Hun er særlig interessert i hvordan trening kan motvirke disse negative konsekvensene. Målet med forskningen er å informere og utvikle trygge og effektive strategier for bedre helse.

Foto: Ingvild Festervoll Melien

Ann-Katrin Grotle som er forsker ved Høgskulen på Vestlandet sitter utenfor en kontainer som de bruker til forskningen sin.
To damer i hvite skjorter som ser mot kamera. det står en tekst på bilde: Dr.Flo og Dr. Blytt.

Elisabeth Flo-Groeneboom, professor ved Universitetet i Bergen og Kjersti Marie Blytt, førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet

Søvn er nøkkelen

Du holder på å forberede deg til eksamen. Hvordan er det best å gå frem? Og hva har søvn med saken å gjøre? I dette innlegget får du innsikt i hva normal søvn er og dens betydning for læring og hukommelse.