Bolk 1 – Bærekraft og klima
Kl. 09.00 til kl. 11.30
Plasthvalen som strandet på Sotra
I januar strandet en gåsenebbhval i fjæresteinene på Sotra. Hvalen hadde magen full av plast og dette skapte en internasjonal mediastorm etterfulgt av et stort engasjement for å rydde opp på strender og i viker langs kysten i Norge. Terje Lislevand var selv med å undersøke hvalen og han vil fortelle om hva som er så spesielt med #plasthvalen.
Terje Lislevand, førsteamanuensis ved avdeling for naturhistorie, Universitetsmuseet i Bergen
Foto: Terje Lislevand
Hva er det med plast?
Det havner 8 tonn plast i havet hvert minutt. Det flyter fem trillioner biter (ca 250 millioner tonn) med plast i overflaten på havet og enda mer ligger på bunnen. Plastsøppel og mikroplast er blitt en tydelig trussel mot livet i havet, og en alvorlig trussel for miljøet på hele kloden. Hva er det egentlig som er så farlig med plast, og hva kan vi gjøre for å få kontroll over problemet?
Marte Haave, forskningsleder, Uni Research
Mal veggen, få strøm
Det kommer til å bli mangel på energi i framtiden. Solcelleteknologi er en av løsningene. Det forskes nå på nye nanomaterialer som kan brukes for å lage framtidige solceller. Snart trenger du ikke lenger store solcellepaneler for å produsere strøm, for om ikke lenge kan stoffet i jakke din, eller malingen på husveggen din produsere strøm. Det er bare fantasien som setter grenser for mulighetene. Dhayalan presenterer nye solcelleteknologier som kommer til å prege vår hverdag i framtiden.
Dhayalan Velauthapillai, professor ved Institutt for data- og realfag, Høgskulen på Vestlandet
Byer – kilde til klimaendringer og arena for løsning på klimakrisen?
Når samfunnsvitere studerer byer i lys av klimaendringer ser vi både på dem som en sentral del av problemet, men også en arena for endring i riktig retning. Foredraget tar utgangspunkt i nettopp dette spennet og ser på begrep som bærekraft, klimasårbarhet og potensial for endring.
Stina Oseland, stipendiat SpaceLab, UiB
Kikki’s klimakick: Tanker om klima og japanske kirsebærtrær
Visste du at alle som er yngre enn 26 år aldri har opplevd normalt klima? At blomstringen av kirsebærtrær i Japan nå skjer to uker tidligere enn i 1880? Hva er egentlig klimaendringer og hvordan kan vi forstå de sakte endringene som skjer rundt oss?
Kikki Kleiven, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap, UiB
Foto: Britt K Ese, UiB
Bolk 2 – Teknologi og vitenskap
Kl. 12.30 til kl. 15.00
Geneditering i laks – en mulighet for bærekraftig akvakultur
Ny genteknologi gjør at det er mulig å forandre på arvestoffet akkurat slik man ønsker, i alle mulige arter. Videre vekst av akvakultur i Norge er ønsket, men da må utfordringene med rømt fisk og sykdom overvinnes. Kan og bør vi forandre på gener for å skape en bærekraftig oppdrettsnæring?
Rolf Brudvik Edvardsen, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet
Foto: Rolf B. Edvardsen
Maskinlæring og kunstig intelligens, og hva matematikk har med slikt å gjøre?
Matematikk spiller en sentral rolle i det meste av teknologi og vitenskap. Uten matematikk, intet moderne samfunn. Samtidig kan matematikk for mange virke kjedelig, vanskelig og irrelevant. Med formler som må pugges og regler som må følges. Hvordan henger dette sammen? Alexander vil snakke om formlene og teknikkene som verktøy for å løse spennende problemer fra den virkelige verden. Etter å ha hørt Alexander vil du aldri tenke på matematikk som kjedelig eller irrelevant!
Alexander Selvikvåg Lundervold, førsteamanuensis ved institutt for data- og realfag, Høgskulen på Vestlandet
Pepper som leksehjelp
Roboter har tidligere vært mest brukt i industrien. De er tradisjonelt store og farlige maskiner som kan skade mennesker. En ny generasjon samhandlende roboter har nå kommet til. Disse jobber tett opp mot oss i et samarbeid mellom menneske og maskin. Kan vi bruke disse robotene som for eksempel lærere og leksehjelper? Ønsker vi dette? Møt Pepper og hør hva hun mener om dette.
Knut Øvsthus, professor ved institutt for elktrofag, Høgskulen på Vestlandet
Foto: Janne Lønne
The code of art
Sometimes computer science and art are not that far apart, recent developments in machine learning allowed scientists to teach computers to create art pieces that is not distinguishable from human art work. In my presentation, I will talk about a few simple techniques that allow computers to create drawings from photographs and demonstrate those techniques as short live examples.
Sergej Stoppel, stipendiater ved institutt for informatikk, UiB
Grunnstoffene – universets byggesteiner
Bli med på en vandring utenom det vanlige i det periodiske systemet. Jarle Diesen guider oss rundt i kjemiens fascinerende verden og ser nærmere på noen av kjemiens store gjennombrudd, i både teori og praksis. Her blir du kjent med noen av grunnstoffene, deres kjemiske forbindelser og betydning ved hjelp av en rekke fascinerende kjemi- og fysikkeksperimenter. Gjør deg klar for et forrykende show med knall og smell!
Jarle Diesen, førsteamanuensis ved Institutt for bio- og kjemiingeniørfag, Høgskulen på Vestlandet.