RESEARCHERS’ NIGHT 2024

Fredag 27. september på Kulturhuset i Vaskerelven var det duket for Researchers’ Night, hvor vi i år satt fokus på mageplager. Tanken bak Researchers’ Night er den samme som for Forskningsdagene; Å skape begeistring og forståelse for forskning.

Tema for årets Researchers’ Night under Forskningsdagene i Bergen var ‘Magemysteriet’. I den anledning fikk besøkende vite mer om hva som skjer på forskningsfronten og hva man kan gjøre selv når man opplever mageproblemer. Det var rundt 150 publikummere som møtte opp og fikk en god dose faglig påfyll denne kvelden.

Kvelden var fylt med spennende panelsamtaler hvor vi nøstet i magekaoset. Panelet bestod av Trygve Hausken – professor i fordøyelsessykdommer som har jobbet som lege i 46 år, Elisabeth K. Steinsvik – lege i spesialisering i fordøyelsessykdommer på Haukeland universitetssjukehus, og har tatt en doktorgrad om magesmerter og kvalme,

Camilla Thuen – doktorgradsstipendiat og klinisk ernæringsfysiolog og Thomas Hellevang – pasientrepresentant. Samtalen ble ledet av Marion Solheim, senior kommunikasjonsrådgiver ved Det medisinske fakultet, UiB, og panelsamtalene omhandlet status i dag, dagens løsninger og morgendagens muligheter innenfor mageplager. I tillegg så var det også foredrag fra caneat med fremvisning av appen de har utviklet for de med kostholds relaterte behov, samt et foredrag med Arvid Lundenvold om hva har hjernen med irritabel tarmen å gjøre.

Vi takker for i år og ser frem til Researchers’ Night neste år!

Foto: Lone Mathilde Leira

Bilde fra panelsamtalen med Marion Solheim, Trygve Hausken, Elisabeth K. Steinsvik og Thomas Hellevang

Mer om Researchers’ Night

Tanken bak Researchers’ Night er den samme som for Forskningsdagene: Å skape begeistring og forståelse for forskning. Researchers’ Night lar folk få se gode eksempler på forskning i sine hjemland, og er også med på å vise hvor viktig forskning er for Europa i fremtiden. Kvelden skal være en mulighet til å vise frem bredden av forskningsprosjekter, og betydningen disse har for Europas innbyggere i deres dagligliv. Målet er å vekke interessen for forskning gjennom engasjerende arrangementer. Kanskje noen til og med blir inspirert til en spennende forskerkarriere?

Forskningsdagenes sekretariat har koordinert den norske Researchers’ Night-deltagelsen siden det startet. Researchers’ Night ble lansert i hele Europa under initiativet «Researchers in Europe 2005». Det skulle være et «enkveldsarrangement» som rettet seg mot allmennheten som «edutainment»- aktiviteter, så det skulle altså øke folks kunnskap på en underholdende måte. Det er et av EU-programmene som står bak opplegget og den internasjonale koordineringen.